Huwelijk vergroot kans op kind [onderzoek]

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het huwelijk de kans op kinderen vergroot, en dat zowel het ouderschap als het huwelijk de kans op een (echt)scheiding verkleinen. Dat laatste blijkt vooral het geval te zijn onder hoogopgeleiden.

Het CBS onderzocht alle heterostellen zonder kinderen die in 2000 voor het eerst – getrouwd of niet getrouwd – gingen samenwonen. Zij zijn vijftien jaar gevolgd. 

Vaak van zwangerschap naar huwelijk (en andersom)

Volgens het CBS zijn de onderzoeksresultaten niet verrassend te noemen. ‘Natuurlijk is dit voor veel paren een bewuste geplande reeks beslissingen: als het eerste kind onderweg is, kunnen paren administratieve rompslomp met betrekking tot het formaliseren van het vaderschap vermijden door te trouwen vóór de geboorte van het kind. Ook willen aanstaande ouders vaak graag dat hun kind binnen een huwelijk geboren wordt. Dat is de reden waarom jonggehuwden relatief snel ouders worden.’ 

baby geboren

Minder vaak van kind naar huwelijk

Hoewel een bruiloft de kans op kinderen dus vergroot, lijkt dat andersom niet te gelden. De cijfers duiden aan dat de komst van een eerste kind van samenwonenden de kans op een uiteindelijke bruiloft tussen hen juist kleiner maakt. ‘Als paren besluiten niet te trouwen voor of tijdens de zwangerschap, dan zullen ze dat na de zwangerschap ook niet doen, althans niet kort nadat hun kind is geboren’, aldus het CBS.

Lagere scheidingskans voor hoger opgeleiden

Tot slot geven cijfers aan dat hoe hoger de opleiding, hoe lager de scheidingskans. Zo hadden laagopgeleide stellen die niet getrouwd waren toen zij hun eerste kind kregen een drie keer zo grote scheidingskans dan de hoogst opgeleiden. Volgens de onderzoekers kan daaruit geconcludeerd worden dat het huwelijk of ouderschap vooral onder hoogopgeleide paren verband heeft met relatiestabiliteit. 

Meer weten? Hier vind je het complete onderzoek over samenwonen, trouwen en kinderen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s