In ondertrouw gaan [6 weetjes]

Voorheen was je als aanstaand bruidspaar verplicht om in ondertrouw te gaan. Per 1 september 2015 spreken we van een ‘melding voorgenomen huwelijk’. Zes weetjes over deze belangrijke stap voor je bruiloft.

Lees ook: Getuigen kiezen: dit moet je weten

Eerlijk is eerlijk, de romantiek is er wel een beetje vanaf. Was in ondertrouw gaan voor aanstaande bruiden en bruidegoms voor september 2015 nog echt een ‘ding’, tegenwoordig is het melden van je voorgenomen huwelijk niet meer dan een formaliteit, die je gewoon gratis online regelt (uiterlijk twee weken voor de bruiloft). Hoe a-romantisch ook: het moet gebeuren. Maar wat houdt deze ‘melding voorgenomen huwelijk’ eigenlijk in?

1. Mag je wel trouwen?

Ja, je het staat er echt. Bij het doen van aangifte van jullie voorgenomen huwelijk wordt gekeken of jullie wel mogen trouwen. Dat klinkt harder dan het in de praktijk is. Zolang jullie geen familie van elkaar zijn, bruid en bruidegom allebei meerderjarig en een van jullie niet stiekem al getrouwd is, is er niets aan de hand en kan de bruiloft gewoon doorgaan. 

2. Bezwaar maken? Dit is je kans

Is er nog iemand die niet achter jullie huwelijk staat? Dan heeft hij of zij tot aan de aangifte de kans zich te melden. Zo niet, dan kunnen jullie onbezorgd gaan genieten van het leven als man en vrouw na het geven van het ja-woord.

3. Trouwen in een andere gemeente, wat nu?

Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, maar wil je in Utrecht trouwen omdat jullie daar vandaan komen? Dat kan. Je doet de melding van jullie voorgenomen huwelijk dan wel in de gemeente waar jullie op dat moment wonen. Daar kun je vervolgens aangeven dat de huwelijksvoltrekking in de Domstad plaats gaat vinden.

ondertrouw aangifte huwelijk

4. Kies ook je getuigen nog voor de aangifte!

Bij de melding van jullie voorgenomen huwelijk is het natuurlijk belangrijk vooraf al vastgesteld te hebben of jullie op huwelijkse voorwaarden trouwen of in gemeenschap van goederen, wie jullie trouwambtenaar wordt en op welke datum De Grote Dag plaatsvindt. Maar wist je dat je op dit moment ook al je getuigen (minimaal twee, maximaal vier) paraat moet hebben? Hoe je de juiste getuigen kiest, lees je in dit artikel.

5. Welke naam neem je aan?

Wil je na het huwelijk door het leven met de achternaam van je partner, behoud je je eigen achternaam liever of kies je voor een combinatie? Zorg dat je dat samen al hebt besproken voor je aangifte van jullie huwelijk doet. Ook die informatie is namelijk van belang voor de huwelijksbevestiging.

6. Deze documenten heb je ook nodig

Achternaam bepaald, getuigen vastgelegd en klaar voor de aangifte van jullie huwelijk? Goed bezig! Dan is het nog handig om te weten welke documentenje nodig hebt, voor je gezamenlijk achter de laptop kruipt. Leg in elk geval legitimatiebewijzen (van zowel jullie beiden als de getuigen) klaar, evenals een uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens. Ben je al eens getrouwd en gescheiden? Dan is een bewijs van beëindiging van dat betreffende huwelijk ook verplicht. 

Met bovenstaande informatie in je achterhoofd, ben je bijna helemaal klaar voor het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk. Check voor de zekerheid wel nog even bij je gemeente of je niets vergeten bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel plezier bij het zetten van deze belangrijke stap in het huwelijkstraject!

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s