Getuigen kiezen: dit moet je weten

Een van de belangrijkste vraagstukken voor trouwkoppels is ongetwijfeld wie zij als hun getuigen kiezen. Welke personen zijn het meest geschikt voor die rol? En wat houdt het eigenlijk in om getuige te zijn? De juiste getuigen kiezen: dit moet je weten. 

De gastenlijst is opgesteld, de locatie geboekt en jullie trouwjurk en -pak worden as we speak op maat gemaakt. De grootste vraagstukken lijken getackeld. Lijken, want als aanstaande bruid en bruidegom is het kiezen van de juiste getuigen misschien nog wel de meest belangrijke beslissing voor De Grote Dag. 

Regels voor de getuigen

De getuigen die je kiest moeten meerderjarig zijn volgens hun eigen nationaliteit. Voor iemand met een Nederlands paspoort geldt dus dat hij of zij minimaal achttien jaar of ouder moet zijn. Daarbij geldt in Nederland dat je als bruidspaar minimaal twee, en maximaal vier getuigen mag aanwijzen (in totaal). Een kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs is nodig. Check bij jullie gemeente wanneer je uiterlijk je getuigen zou moeten hebben vastgelegd. Dit is onderdeel van de melding van het voorgenomen huwelijk, voorheen de ondertrouw

getuigen bruiloft

Getuigen op je bruiloft: dit doen ze

De grootste rol voor getuigen op een bruiloft bestaat uit het ondertekenen van de trouwakte, waarmee zij toestemming geven voor het huwelijk. Ze zijn er officieel getuige van dat beide partijen voor het altaar een positief antwoord geven en het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt, en tekenen daarvoor als bewijs. Soms wordt nog even toegelicht waarom het bruidspaar voor deze getuigen wilde kiezen. Als de trouwakte onverhoopt kwijtraakt, is het de taak aan de getuigen te bevestigen dat het huwelijk daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. 

Overige taken getuigen

Naast het bevestigen en daarmee officieel goedkeuren van het huwelijk, worden getuigen nog weleens aangewezen als ringdragers. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat getuigen een van de speeches voor hun rekening nemen. Soms zijn het ook de getuigen die het vrijgezellenfeest organiseren. En schuilen er in jullie getuigen dedicatedprojectmanagers? Dan kan het een slim idee zijn (een van) hen ook meteen te bombarderen tot weddingplanner of ceremoniemeester! 

Voor welke bijkomstige taken jullie hen ook verantwoordelijk willen maken, stem dit van tevoren goed af met de getuigen zelf, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.  

De juiste getuige kiezen 

Hoe kies je nu de juiste getuigen, met bovenstaande in je achterhoofd? Daar bestaan natuurlijk geen keiharde regels voor. Meestal worden mensen gekozen die het dichtst bij het bruidskoppel staan. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Open gesprek

Ga je graag voor een van je beste vrienden of vriendinnen of heb je meerdere broers of zussen om uit te kiezen, maar wil je geen mensen buitensluiten? Dan zou je een open gesprek met allemaal kunnen aangaan. Hoewel de meesten het als een grote eer beschouwen tot getuige verkozen te worden, is de verantwoordelijkheid ook groot. Mogelijk laat een van jullie naasten het liever aan een ander over. Door het onderwerp bespreekbaar te maken binnen de groep potentiële getuigen, weet je zeker dat je uiteindelijk de juiste getuige kiest en ontstaan er geen misverstanden.

Last minute switchen?

Willen jullie toch nog last minute switchen van getuigen? Dat kan, zolang de huwelijksakte nog niet ondertekend is. Volg je hart en het wordt een dag om nooit te vergeten! 

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s