Zelfstandig trouwambtenaar of gemeenteambtenaar? [4 verschillen]

Misschien wel een van de belangrijkste vragen tijdens het plannen van jullie droombruiloft is voor welke trouwambtenaar jullie gaan. Geen makkelijke keuze gezien alle opties, zo weet expert Marlous Mackaay (38 jaar). Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ambtenaar van de gemeente en een zelfstandig trouwambtenaar. Maar wat is nu precies het verschil?

In het kort komt het erop neer dat een trouwambtenaar van de gemeente goedkoper is en over het algemeen wat minder snel met een volle agenda kampt. Een zelfstandig trouwambtenaar kan daarentegen iets meer aandacht besteden aan jullie wensen. Soms is een eerste kennismaking met een zelfstandig trouwambtenaar daarbij gratis.

1. Trouwambtenaren: verschil in prijs

Een eerste, maar vaak zwaarwegend verschil tussen bovengenoemde opties, heeft te maken met het bedrag dat voor de trouwambtenaar van jullie keuze gereserveerd moet worden.

Gemeentelijk trouwambtenaar

“Over het algemeen is een ambtenaar van de gemeente vriendelijker voor het budget dan een gemeenteambtenaar”, vertelt Marlous. “Deze laatste is in dienst van de gemeente en wordt dus door de gemeente betaald (vaak een vast bedrag per voltrokken huwelijk).”

Zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar is – de naam verraadt het eigenlijk al – zelfstandig. “Hij of zij bepaalt dus zelf het tarief”, zegt Marlous. Hiervoor moet de zelfstandig trouwambtenaar bruidsparen werven, benoeming bij de gemeente regelen en voor de afwikkeling zorgen. “En daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.”

Voordeel van een zelfstandig trouwambtenaar is volgens Marlous dan weer wel dat deze vaak meer de tijd neemt voor de bruidsparen. “Bijvoorbeeld door vooraf input vanuit familie en vrienden op te vragen.” 

2. Trouwambtenaren: beschikbaarheid

Een tweede aandachtspunt bij de keuze voor een zelfstandig trouwambtenaar of toch een van de gemeente, is zijn of haar beschikbaarheid.

Gemeentelijk trouwambtenaar

Over het algemeen heb je als je voor een trouwambtenaar van de gemeente gaat meer keuze, simpelweg omdat er per gemeente meerdere ambtenaren beschikbaar zijn.

Zelfstandig trouwambtenaar

In het geval van zelfstandig trouwambtenaren heb je sneller te maken met een vollere agenda. Houd er in dit geval ook rekening mee dat er in Nederland gemeenten zijn die niet direct de mogelijkheid bieden tot het benoemen van een ambtenaar voor één dag (een zelfstandig trouwambtenaar). Er kan vaak wel wat geregeld worden, maar wees er daarvoor op tijd bij. Ook om te voorkomen dat de (zelfstandig) trouwambtenaar van jullie keuze al volgeboekt is op jullie geplande trouwdatum. 

3. Trouwambtenaren: afstand

Een derde verschil tussen een gemeentelijk trouwambtenaar of een zelfstandige, heeft te maken met de afstand. Het kan immers zo zijn dat de zelfstandig trouwambtenaar van jullie keuze niet in de buurt woont. Kiezen jullie voor een ambtenaar van de gemeente, dan heb je dit probleem natuurlijk niet. Hoewel voor iets verder reizen voor de perfecte trouwambtenaar ook zeker wat te zeggen valt (en er bovendien anno 2019 genoeg digitale communicatieopties bestaan).

trouwambtenaar

4. Trouwambtenaren: zo kom je eraan

Als vierde en laatste aandachtspunt noemt Marlous de manier waarop het bruidspaar aan de trouwambtenaar komt.

Gemeentelijk trouwambtenaar

“Zoals al genoemd is een gemeentelijk trouwambtenaar in dienst van de gemeente. Die koppelt de bruidsparen dan ook aan een geschikte trouwambtenaar.” In sommige gevallen is er op de gemeentewebsite nog een ‘smoelenboek’ te vinden, vult Marlous aan. Via een dergelijke pagina kunnen jullie wat meer informatie inwinnen over de beschikbare trouwambtenaren en in sommige gevallen een favoriet aandragen bij de betreffende gemeente.

Zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar vinden jullie simpelweg door de zoekmachines erop na te slaan. Sommige zelfstandig trouwambtenaren zijn aangesloten bij een online trouwplatform of te vinden op een trouwbeurs.

Marlous: “Als je als bruidspaar voor een zelfstandig trouwambtenaar kiest, dan loont het om met een aantal tegelijk in gesprek te gaan, om zo te achterhalen bij wie jullie je als bruidspaar het meest op je gemak voelen. Soms is een eerste kennismaking daarom ook gratis.”

Een goede voorbereiding…

Het is voor bruidsparen tot slot belangrijk dat ze eerst zelf goed nadenken over hoe hun ceremonie eruit moet zien, concludeert Marlous. “Is de ceremonie een ondergeschikt onderdeel? Dan weegt budget misschien zwaarder. Maar moet de ceremonie juist het hoogtepunt van de dag worden? Dan kan een ambtenaar die misschien iets meer kost, maar wel meer open staat voor eigen inbreng juist van grotere waarde zijn. Zorg dus dat je daar van tevoren al heldere ideeën over hebt als bruidskoppel.”

Een laatste tip die Marlous bruidsparen graag meegeeft is om vooral op het eigen gevoel af te gaan. “Uiteindelijk kunnen alleen jullie de beste keuze maken. Veel succes, en vergeet vooral niet te genieten van de voorpret!”

Wil je meer weten over hoe je de perfecte trouwambtenaar kiest? Neem dan gerust contact op met Marlous.

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s