Zeg, wat doet een ceremoniemeester eigenlijk? [6 hoofdtaken]

Hoe leuk! Een van je beste vrienden heeft gevraagd of jij ceremoniemeester wilt zijn op zijn of haar huwelijk. Maar eh, wat houdt dat eigenlijk precies in? Wat wordt er van een weddingplanner verwacht? En wanneer is het ceremoniemeesterschap nu echt geslaagd?

Lees ook: Kenmerken van een goede weddingplanner

Dat uitgerekend jij De Uitverkorene bent, is natuurlijk een enorme eer. Want de dag waarop je bestie met zijn of haar verloofde in het huwelijksbootje stapt, wordt – als het goed is – een van de belangrijkste momenten uit jullie leven. En deze bestie vertrouwt erop dat jij moeiteloos kunt bijdragen aan het vormgeven van deze unieke gebeurtenis. Een hele eer dus, maar ook vooral een heule verantwoordelijkheid.

De belangrijkste taken

Geen paniek. Wie binnenkort voor het eerst zijn ceremoniemeesterontgroening meemaakt, vindt hieronder wat handvatten voor de gemiddelde bruiloft. Let wel: elke weddingplanner krijgt unieke taken, dus bespreek vooral ruim van tevoren met het bruidspaar wat er van je verwacht wordt. En zet dat zwart op wit – bijvoorbeeld in de vorm van een draaiboek – zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen.

Notitieblok in de aanslag! Dit zijn de zes kerntaken van een ceremoniemeester.

1. Uitnodigingen versturen

Misschien tref je een georganiseerd bruidspaar en doen ze dit liever zelf. Maar misschien hebben de aanstaande bruid en bruidegom wel andere prioriteiten en ligt deze klus op jouw bordje. Zorg dat je alle benodigde mailadressen krijgt en laat de gasten weten wanneer en hoe laat zij verwacht worden, wat de dresscode (lees ook: De meest originele thema’s voor jouw bruiloft) is en wat het bruidspaar als kadowens(en) heeft. Tip: houd een kadolijst bij, om dubbele presentjes te voorkomen. En vergeet onder de uitnodiging niet ‘RSVP’ te vermelden, zodat de genodigden eraan herinnerd worden zich bij jou aan- of af te melden.

2. Aanspreekpunt voor de gasten

Speaking of: niet alleen de uitnodigingen gaan via jou; jij bent algemeen aanspreekpunt voor alle genodigden. Jouw kerntaak is het ontlasten van de tortelduiven en dus kunnen genodigden bij jou terecht voor speciale kado-ideeën, de parkeerlocatie, het verzamelen van de bruidsboeketten, de route naar het toilet, de menukaart (‘Zit er iets vegetarisch bij?’), muziekverzoeken, you name it. Smeer ook je stem goed, want iedereen een beetje rap bij elkaar krijgen voor een groepsfoto wordt sowieso een uitdaging.

3. Berichtjes, gedichtjes en andere stukjes verzamelen

Het kan zijn dat de bruid en bruidegom een gastenboek op De Dag zelf willen neerleggen. Des te leuker is het dan als een aantal genodigden zelf al iets op papier heeft gezet (lees ook: Dit zijn de meest unieke huwelijkskado’s), iets in elkaar heeft geknutseld of een liedje heeft ingestudeerd. Aan jou de taak alle input te verzamelen en eventuele optredens mee te nemen in de dagplanning.

4. Vrijgezellenfeest

Het vrijgezellenfeest (lees ook: De leukste ideeën voor het vrijgezellenfeest) is een van de hoogtepunten van de periode voorafgaand aan het huwelijk – mits de ‘vrijgezel’ niet tegen zijn of haar zin in een striptent belandt, of als Daffy Duck over het Amsterdamse Rokin hoeft te paraderen. In sommige gevallen wordt niet de getuige, maar de weddingplanner tot Chef Bachelorparty gekroond. Aan jou de taak van deze dag of avond iets memorabels te maken. Laat je creativiteit de vrije loop!

5. Tijdsplanning bewaken

Op de Grote Dag zelf is het aan jou het draaiboek te volgen – en in te grijpen als een onderdeel van de dag dreigt uit te lopen. Lees: laat de ceremonie maximaal vijf minuten later beginnen als nog niet alle gasten zijn gearriveerd (maar wie komt er te laat op een bruiloft?) en trek pa gewoon aan zijn mouw als zijn tijd erop zit, hoe fantastisch zijn anekdotes van ‘toen zijn kleine meisje nog klein was’ ook zijn. Houd de boel helemaal strak als er in de loop van de dag gewisseld moet worden van locatie. Staan alle auto’s/fietsen/benenwagens klaar?

6. Het licht uitdoen

Als het voor het bruidspaar tijd is af te zwaaien en aan de huwelijksnacht te beginnen, zorg jij dat ook alle genodigden langzaamaan op huis aan gaan. Iedereen de deur uit? Check dan nog even of alles netjes achtergelaten wordt (gehuurd materiaal kun je met een beetje mazzel de volgende dag komen ophalen), bedank de locatie voor de gastvrijheid, en kruip dan – geheel welverdiend – ook zelf onder de wol.

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s