Trouwring en verlovingsring: aan welke hand draag je ze?

Je vriend is zojuist op zijn knieën gegaan op de plek van de eerste kus. Of je vriendin heeft ‘Wil je met me trouwen’ op het shirt van jullie pasgeboren koter laten drukken. Je bent verloofd. Van harte! Dat moet een heerlijk gevoel zijn. Maar eh, aan welke hand draag je je verlovingsring eigenlijk? En de trouwring? Recap!

Wie doet de trouwring aan welke hand? Er bestaat een aantal handvatten voor het dragen van de verlovingsring en trouwring.

Afhankelijk van geloof

Zo kan het geloof een bepalende factor zijn. Katholieken dragen de verlovingsring over het algemeen rechts. Protestanten hebben daarentegen juist met elkaar bepaald dat de ring aan de linkerkant hoort. Zodra de huwelijksceremonie heeft plaatsgevonden, verhuist de ring naar de andere kant. Dit geldt zowel voor protestanten als voor katholieken.

Toch verschilt ook deze afspraak per land. Zo vind je bij Oostenrijkse katholieken de ring juist weer aan de rechterhand. Katholiek Italië draagt de verlovingsweer juist weer links.

Romeinse mythe

En dan zijn er ook nog de regels der oudheid. Afgaand op een Romeinse mythe (de Vena Amoris) dien je de trouwring aan de linkerhand te dragen. De ringvinger aan de linkerhand zou namelijk in verbinding staan met je hart.

Praktische redenen

Kijken we meer vanuit praktische overweging, dan is het verstandig de verlovings- en trouwring aan de hand te dragen die je het minst gebruikt, om slijtage zoveel mogelijk te voorkomen. Ben je rechts? Dan kun je de ringen dus beter links dragen, en vice versa.

Geen kant kiezen

Moraal van het verhaal: er is geen ‘goed’ of ‘fout’. Je kunt je (geloofs)traditie aanhouden, maar er natuurlijk ook gewoon voor kiezen de ringen te dragen daar waar jij ze het lekkerst vindt zitten. Of je hangt ze aan een ketting, zodat er geen kant gekozen hoeft te worden. Het is jouw feestje!

Aan welke hand draag jij je verlovings- of trouwring?

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s