Nederlanders trouwen later en minder vaak [onderzoek]

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat trouwdata verzameld. Een opvallende conclusie als je de cijfers erbij pakt, is dat we elkaar vroeger vaker officieel de liefde verklaarden dan de afgelopen jaren. Zo woonde een groot deel van de 35-jarigen in Nederland in 2017 nog ongehuwd samen. Wat weten we nog meer over trouwen in Nederland?

Lees ook: Waarom je niet moet trouwen met een barman, Daarom niet trouwen op Valentijnsdag en CEO’s trouwen liefst met hun secretaresse

Dat trouwen minder populair wordt onder twintigers en dertigers, is al jarenlang een trend. In ons land stapten in 2017 64.400 stellen in het huwelijksbootje. Twee decennia geleden waren dat er nog 85.000.

Het geregistreerd partnerschap maakt een omgekeerde ontwikkeling door: vorig jaar kozen ruim 18.000 koppels voor zo’n partnerschap. In 2007 waren dat er nog 7000.

Gemiddelde leeftijd huwelijk

De populariteit van trouwen neemt niet alleen af, we staan ook op steeds latere leeftijd voor het altaar. Zo was de gemiddelde leeftijd van mannen op hun bruiloft in 2016 37,7 jaar. Vrouwen waren 34,7 jaar oud toen ze de magische woorden ‘ja, ik wil’ uitspraken. Zo’n twintig jaar eerder, in 1995, waren mannen en vrouwen respectievelijk 32,4 en 29,6 jaar oud ten tijde van de huwelijksceremonie.

60 & 70 jaar getrouwd

In 2016 telde Nederland maar liefst 219 (!) dolgelukkig getrouwde stellen die de 70 huwelijksjaren wisten aan te tikken. Van tortelduifparen die in 2016 hun 60e trouwdag – de diamanten bruiloft – vierden, waren er in 2016 10.332.

Minder vaak trouwen

Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat we, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken in een tijd waarin we allemaal wat sneller voor onszelf kiezen, vroeger vaker trouwden dan nu. Zeiden mannen in 1950 nog 1,14 keer ‘ja, ik wil’ (en vrouwen 1,09 keer) en in 1970 zelfs 1,16 keer (en vrouwen 1,17 keer), in 2000 verklaarden mannen hun lover ‘nog maar’ 0,72 keer officieel de liefde voor het altaar (en vrouwen 0,74 keer).

Ander in het spel

Jammer genoeg telde ons land in 2017 ook 32.768 gestrande huwelijken. Volgens FPVI kwam dat in een kwart (22 procent) van de gevallen omdat er een nieuwe liefde in het spel was. Ook na een slippertje gooiden sommige stellen direct de handdoek in de ring (13 procent), evenals na een vakantie (9 procent). De meeste scheidingspapieren werden dan ook eind augustus aangevraagd volgens Britse onderzoekers.

Meer trouwinspiratie vind je op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s